Joomla

K napsání tohoto článku mě vedla negativní zkušenost s Joomla vývojářem Andersem Wasenem, u kterého jsem koupil rozšíření Simple popup (disclaimer version). Toto rozšíření jsem potřeboval na jeden projekt, kde je potřeba od návštěvníků potvrzení, že jsou si vědomi vstupu na stránku určené pro osoby starší 18-ti let.Do googlu jsem tedy zadal frázi "Joomla disclaimer popup plugin". Vyběhlo na mě pár odkazů na rozšíření, z nichž tři splňovali kritéria na první pohled.

čtvrtek, 10 duben 2014 13:43

Captcha v Joomla formuláři Breezings Form

Jak asi víte, tak Joomla nemá ve svém základu inteligentní kontaktní firmulář, který by se dal pohodlně rozširovat o další pole k vyplnění, je potřeba tento nedostatek řešit externím rozšířením. V našme studiu používáme prověřené formulářové řešení od německého Crosstecu, a to komponentu Breezings Form. Ta umožňuje široké možnosti nastavení a dá se pomocí něj udělat jakýkoliv formulář s různými typy polí. Samozřejmostí je také captcha ochranný kod. Ten v základu občas zlobí tím, že je hůře na svém pozadí čitelný.

pondělí, 24 únor 2014 13:08

Napadnutý web Joomla 2.5, jak to poznat

Opět se objevilo větší množství napadnutí Joomla stránek, a to i ve verzi 2.5. Útočník převzal kontrolu nad webem, nahrál do něj škodlivé soubory, dokonce nainstalované jako moduly. Tento kód pak použil pro zesílání tisíce škodlivých mailů. Hosting na Wedosu tuto aktivitu ihned zaznamenal a napadnému webu odstavil funkci mail, takže již nemohl dále odesílat spam. 

Nedávno jsem řešil problémy klientů, kteří se na mě obrátili, jelikož jejich joomla stránky (verze 1.5) byly napadeny hackery. Pokud nepodceníte pravidelnou aktualizaci webu, nemělo by se nic dramatického stát. Ovšem pokud tuto neoblíbenou činnost vypouštíte, může se Vám lehce stát, že kontrolu nad stránkami převezme někdo jiný.

Nedávno se na mě obrátil člověk, který chtěl odstranit odkaz z free verze komponenty Artio Joomsef, která má v joomle na starosti generování seo friendly links a je vcelku dobrým nástrojem na dobrou optimalizaci pro vyhledávače. Dotyčnému jsem doporučil použít Google a udělat si to sám, jelikžo nejsem přítelem tohoto obcházení.

Občas se může vyskytnout problém při administraci joomla stránek, a to nemožnost změny pořadí položek v menu. Joomla samozřejmě umí položky menu seskupit v libovolném pořadí buď jednoduchým přečíslováním, nebo posunem nahoru dolů pomocí šipek u jednotlivých položek. 

Když spravujete rozsáhlejší weby, kde je v administraci více článků, pak se Vám může stát, že některý článek budete hůře hledat. Respektive nejnovější článek nebudete mít na prvním místě. Ptáte se proč? Joomla řadí články v backendu defaultně podle názvu článku. Pokud tedy nebude Váš článek začínat na první písmena abecedy, na vrchu seznamu ho neuvidíte.

V poslední době jsem se několikrát setkal s problémem uživatelů, kteří nemohli v joomle nahrávat obrázky přes výchozí media manager. Řešení je poměrně jednoduché, zvolte v administraci, konkrétně v globálním nastavení - systém, u políčka Povolit flash nahrávání možnost NE (na stránce úplně dole).

Tento návod slouží pro vložení jakéhokoliv modulu do článku v cms Joomla. Ideální pro zobrazení bannerového či reklamního modulu, používám občas také pro vložení modulu s anketou přímo do článku. Ve správci modulů si vytvoříte příslušný modul, dáte mu zobrazení v pozici, kterou nemáte nadefinovanou přímo v index.php, ale zároveň je založená v templateDetails.xml. Poté již jen stačí si uvnitř článku vybrat místo, kde chcete modul zobrazit a do něj vložit tento kód (bez uvozovek!):

pro verzi 1.0 to bylo: {"mosloadposition název_pozice"} 
pro verzi 1.5 vypadá takto: {"loadposition nazev_pozice"}

středa, 21 říjen 2009 20:29

RSGallery2 - změna titulku stránky

Prvním příspěvkem na naší sekce návodů a triků pro redakční systém joomla je změna titulku stránky pro komponentu RSGallery2. Možná jste si všimli, že když si nainstalujete galerii RSGallery, tak se vám v titulku stránky objevuje nápis RSGallery2 - platí pro náhled seznamu galerií.