neděle, 03 únor 2013 16:53

Nefunguje řazení položek menu v administraci cms Joomla

Občas se může vyskytnout problém při administraci joomla stránek, a to nemožnost změny pořadí položek v menu. Joomla samozřejmě umí položky menu seskupit v libovolném pořadí buď jednoduchým přečíslováním, nebo posunem nahoru dolů pomocí šipek u jednotlivých položek. 

Občas ale může dojít k nestandardnímu chování, kdy přestože se snažíte pořadí změnit přečíslováním nebo posunem, tak po uložení se pořadí prostě nezmění. Je to vcelku otravný problém, který lze pohodlně vyřešit úpravou přímo v databázi, kdy se vynuluje pořadí.

Otevřete si webové rozhraní služby phpmyadmin, přihlašte se do své databáze a v ní pak klikněte do tlačítko sql. Objeví se okno, do kterého napište:
UPDATE `jmeno_databaze`.`jos_menu` SET `ordering` = '0' (zápis jos_menu musíte upravit podle předpony Vaší databáze) a stiskněte tlačítko proveď, toť vše. 

Poté se vrátíte do administraci svých joomla stránek a celý postup změny pořadí položek menu zopakujete, nyní už změna pořadí bude fungovat. 

Například redakční systém Wordpress již v základu umí spravovat položky menu metodou drag and drop (uchop a zahoď), jednoduše si položky tažením myši můžete libovolně seskupit. Joomla toto v základní instalaci nemá, ale umí to vyřešit pomocí zásuvného pluginu do administrace.

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...