středa, 02 leden 2013 12:55

Výchozí řazení článků v administraci Joomla 2.5

Když spravujete rozsáhlejší weby, kde je v administraci více článků, pak se Vám může stát, že některý článek budete hůře hledat. Respektive nejnovější článek nebudete mít na prvním místě. Ptáte se proč? Joomla řadí články v backendu defaultně podle názvu článku. Pokud tedy nebude Váš článek začínat na první písmena abecedy, na vrchu seznamu ho neuvidíte.

Pro lepší seřazení tedy budete muset kliknout na titulek sloupce datum nebo ID, oboje poslouží stejně. Poslední vytvořený článek pak budete mít na prvním místě.

razeni-clanku-joomla

Bohužel, co Joomla 2.5 neumí a pokud mě paměť neplete, tak to neumí ani předchozí starší verze 1.5, je možnost trvalého nastavení řazení článků v administraci. To znamená, že po každém přihlášení do administrace budete muset kliknout na nadpis sloupce datum nebo id, aby se články seřadily od nejnovějšího po nejstarší. V situaci, kdy do administrace stránek vstupujete několikrát za den, je to docela otrava. 

Řešením je zásah do kódu stránek. V souboru administrator\components\com_content\models\articles.php  okolo řádku 94 změňte formátování z parent::populateState('a.title', 'asc')
na parent::populateState('a.created', 'desc')

Upravený soubor nahrajte přes FTP klienta zpátky na web a máte vystaráno. Je možné, že při další aktualizaci systému dojde k přepsání úpravy a budete muset toto kolečko opakovat. 

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...