sobota, 16 únor 2013 15:26

Nakupování oblečení v New Yorku, jeďte do New Jersey Garden

Kdo míří do New Yorku ať už pracovně či dovolenkově, měl by si udělat čas na nákup oblečení. V USA panují trochu jiné cenové relace. To, co u nás stojí ve značkovém obchodu pěkný balík, koupíte v New Yorku za směšnou částku. Ovšem záleží, kam se za nákupy vydáte. Spousta lidí básní o nakupování v Century 21 nebo obchodním domě Macy´s. My se realizovali v outletu New Jersey Garden 

Oboje jsou vícepatrové obchoďáky, na můj vkus mě ale připomínají obrovský "hrabák", kdy se přechází z patra do patra, z oddělení do oddělení, trochu chaos. Takové nakupování moc nemusím, ale věřím, že ženy si tam přijdou na své. Upřímně, koncem října mi ani ceny nepřišly nějak úžasně nízké. Obchody v New Yorku ale vědí, jak své zákazníky nalákat a potěšit. Hned u vstupu Vás přivítá personál, který zdraví na potkání, až je z toho člověk trochu překvapený až nesvůj.

Obvyklé přivítání bylo Hi, how are you, welcome to our store... Bylo to vcelku milé, ne nadarmo se americká obsluha snaží působit mile, jelikož dostává procenta z prodeje. U kasy se proto obsluha většinou ptá, jestli Vám někdo pomáhal s výběrem zboží.

Každopádně mě i ženu nakupování a brouzdání v obchodech v New Yorku trochu zklamalo. Čekali jsme od toho asi víc. Náladu jsme si spravili výjezdem z New Yorku do obrovského outlet centra New Jersey Garden, kam Vás odveze autobus linky 111 a 115 za 6 dolarů, zpátky to stojí stejně. Odjíždí se z obrovského podzemního autobusového nádraží Port Authority Bus Terminal, kam se dostanete pohodlně metrem. Lístek se kupuje v automatu, ve kterém se dá platit kartou, nebo je možnost si lístek koupit přímo u ridiče. Z New Yorku se autobusem vydáte podzemním tunelem do New Jersey. Spojení je výborné, autobus odjíždí v průměru co 45 minut. Pokud se do autobusu nevejdete, nemusíte se rozčilovat. Dispečer nechá přistavit ihned posilový spoj. Když jsme navečer vyšli z nákupního centra, fronta na autobus měřila pomalu 100 metrů, ale autobusy neustále najížděly, takže fronta rychle utekla.

fronta na autobus

Cesta tam zabere 40 minut, pokud se budete vracet okolo 18.hodiny, počítejte, že zpátky bude zácpa před tunely do New Yorku i před samotným autobusákem, cesta zpět nám trvala dvojnásobek času. Ale autobus byl pohodlný, plně klimatizovaný a spokojenost s nákupem za popojíždění v koloně rozhodně stála.

New Jersey garden je obrovský dvoupatrový komplex poblíž letiště Newark, ve kterém je obrovské množství obchodů všech možných značek oblečení, bot a šperků. Seznam všech obchodů naleznete zde, za zmínku stojí především Calvin Clein, Tommy Hilfiger, Guess, Gap, Puma.


V outletu jsme se ženou nechali oba bratru 10 tisíc, ale stálo to za to, jelikož třeba džíny Calvin Klein za 800 korun v Čechách moc často nekoupíte. Nebo kabelky Guess stály v průměru okolo tisícovky, v nejmenovaném hradeckém obchodním centru za ně v jednom butiku chtějí  4 tisíce. Celkově právě v těch dražších obchodech byly slevy nejpatrnější. Sportovní obchody Adidas či Nike byly zklamáním. 

Pretty women, na snímku je jen půlka tašek

Naopak velké slevy jsme stihli v Pumě. V outletu byly i pro mě neznámé obchůdky, kde stály trička třeba dvě stovky. Zajímavý byl obchod pro malé slečny, něco ve stylu malých amerických missek, kde byl neskutečný výběr šatů. To samé platí i pro verzi pro ženy a dámy, kde se moje drahá polovička rozplývala nad velkým výběrem plesových ale i svatebních šatů. Většinou po slevě vycházely na 2 tisíce. 


Nejvíce se mi ovšem na nakupování v outlet centru líbilo, že co bylo na stojanu označeném slevou, bylo opravdu zlevněné. Ne jako u nás, kde je napsáno velkým písmem SLEVA a malým dopsáno slůvko až. V Americe toto neexistuje, všechny věci zlevněné, navíc na stojanu byly ještě velké cedule s další slevou, která bude odečtena na pokladně.

V New Jersey Garden jsme si pohodlně nakoupili, za 12 dní, co jsme byli v New Yorku, jsme se tam vydali dvakrát a strávili tam vždy skoro celý den. Mnoho nakupujících tam jezdilo s prázdným kufrem a zpátky se vraceli ověšení jak ježíšci. Jeden manželský pár v Guessu nakoupil plný nákupní vozík jako mají v Tescu a pokladní lístek připomínal účtenku za rodinný nákup na celý měsíc. Měřil asi půl metru.

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...