pátek, 08 březen 2013 16:23

Fotobanka jako zdroj obrázků pro Váš web

Ideálním cílem každých webových stránek je poskytnout návštěvníkovi informace, které hledá. To vše pokud možno v přehledné podobě tak, aby se i příště na stránky vrátil a neodcházel zhrozen. Ideálním doplňkem každé stránky a každého textu jsou ilustrační obrázky či fotografie. Bohužel od té doby, co moderní vyhledávače indexují obrázky a umožnují jejich vyhledávání, dochází velmi často k tomu, že se obrázky kradou. Vidím někde pěkný obrázek, který by se mi mohl hodit do mých stránek. Stačí dvakrát kliknout myší a obrázek je uložen v počítači - z klidu anonymního domova a zadarmo.

piracyToto jednání by se Vám mohlo zle vymstít, jelikož se množí žaloby na fotky, texty a grafické prvky, které si lidé a firmy stahují z jiných stránek, dávají je na své weby a neřeší autorská práva, a ty, kdo nemají souhlas majitele autorských práv s jejich užitím, mohou přijít hodně draho.

Fotobanka jako zdroj jistoty

Tomu se však dá pohodlně vyhnout. Stačí využít služeb moderních internetových fotobank, které nabízí statisíce fotek a ilustrací ke stažení za pár korun. I já v mém webdesign studiu využívám fotobanky, Konkrétně fotobanku Depositphotos.com. Obrázky a vektorová grafika v ní nestojí svět a člověk má klid před případnými nepříjemnostmi, které nedovolené použití fotek může přinést.

Jak psali nedávno na Novinkách.cz


I když si stáhnete ilustrační fotografii z nějakého webu v USA, ale bez souhlasu autora díla, tak riskujete, že za ni i po letech zaplatíte až desetitisíce. Autorská práva k většině fotek na internetu totiž dnes už drží především nadnárodně působící gigantické fotobanky, které mají obchodní a právní zastoupení rovněž u nás.  více zde.

Většina fotobank nabízí buď jednorázové stažení fotky, kdy se cena obrázku liší podle jeho požadované velikosti. Obrázek na web je vždy levnější než obrázek či fotka, kterou byste chtěli použít do tištěných materiálů, kde je potřeba mít podklady ve větším rozlišení než stačí na webovky.

Obrázky z fotobanky nejsou drahé

idea-thief

Pokud plánujete pravidelný nákup obrázků, vyplatí se Vám nabít si u fotobanky kredit. Zaplatíte Vámi zvolenou částku a za ní dostanete určitý počet kreditů, při každém stažení se odečtou kredity za příslušnou fotku nebo ilustraci. Výhodou je nižší cena za obrázky než při jejich jednotlivém nákupu.

Pokud potřebujete větší množství obrázků, pak je řešením členství ve fotobance, kdy si zaplatíte časové období a pak můžete každý den stáhnout určité množství obrázků. U fotobanky Depositphotos.com je limit nastaven na 5 obrázků denně. Při poplatku 69 dolarů za měsíc to vychází na 150 obrázků, jeden obrázek pak tedy v průměru vyjde na necelých 50 korun!

Je na každém, aby zvážil, jestli mu stojí za riziko případné stažení obrázku či ilustrace chráněné autorským právem.

Nám to za to nestojí...  

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...