Vytisknout tuto stránku
neděle, 10 únor 2013 19:14

Hrudní pás Polar nefunguje nebo ukazuje šílené hodnoty

V létě se mi doslova zbláznil můj hrudní pás sporttesteru Polar. Na tréninkové vyjíždce mi nejrpve ukazoval tepy okolo 110, poté zase pro změnu okolo 150. jelikož už nějaký pátek jezdím na kole a znám své obvyklé tepové rozmetí, věděl jsem, že ukazované hodnoty jsou nesmysl. Nejprve jsem si myslel, že to bude vybitou baterkou, ale ani po její výměně se hodnoty při dalším tréninku do normálu nevrátily. Laboroval jsem s pozici sporttesteru na hrudníku, ale jediný výsledek byla ztráta signálu a neměření mé tepovky. 

Nefunkční hrudní pás Polar

Na různých diskuzních forech jsem vyčetl zaručené rady, které doporučovaly hrudní pás řádně před tréninkem navlhčit. Ani tohle nepomohlo. Další rada zněla nenosit na hrudní pás moira trička, prý to ruší signál. Pěkná blbost. Někdo radil prostě hrudní pás reklamovat, ovšem další uživatelé upozorňovali na to, že Polar se k reklamacím staví značně vlažně a většinou je zamítá z důvodu opotřebení materiálu a senzorů na hrudním pásu.

Každopádně skutečnost, že jsem hrudní pás koupil jako součást špičkového tachometru a sporttesteru Polar CS 500 na německém Ebay, znemožňovala jeho reklamaci, respektive by to vyšlo stejně draho jako koupě nového snímacího pásu.

Hrudní pás Polar Wearlink vs popruh Polar Wearlink Soft

Co jsem tak vyčetl, Polar se asi musel chytnout za nos, jelikož starší verzi hrudního pásu Polar Wearlink nahradil novější verzí hrudního pásu Polar Wearlink soft. Nový hrudní pás je na první pohled lepší, jelikož je vyroben z pohodlnějšího materiálu a perfektně se přizpůsobí Vašemu hrudníku. Navíc Polar tvrdí, že verze SOFT bude mít delší životností elektrod! Nová verze mě stála pěti kilo, o stovku víc, než stojí ta starší verze. No uvidíme, starší verze mi vydržela zhruba půl roku.

Starší verze neměla měřící senzory "zalité" do gumovo-textilního pásku, ale měla je tak nějak volně vložené do pásu. Hlavní rozdíl je asi v tom, že starší verzi mohl člověk žmoulat v ruce a pásek se různě shrnoval. Nová verze je kompaktní a užší, takže na hrudníku o ní člověk tolik neví, což se o té předchozí moc říci nedalo.

Každopádně obě verze od Polaru byly, respektive jsou na nošení o dost přijemnější než tužší a širší gumové řešení pásu, které používá starší verze od Garminu nebo Sigmy (obr. 1)

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...

Nejnovější od Vladimír Vaněk