Vytisknout tuto stránku
sobota, 09 únor 2013 20:00

Převod XML do CSV souboru

Nedávno jsem řešil potřebu převést jeden XML soubor s datovým feedem do CSV souboru, abych mohl položky natáhnout do eshopu Virtuemart. Program pro import podkladů do eshopu samozřejmě umí jak import XML dat, tak i CSV soubory. K CSV variantě se uchyluju v případě potřeby specificky upravit určitý obsah v originálním XML podkladu, a to především názvy kategorií, výrobků a podobně. 

Pro převod XML souboru jsem použil online XML converter. Jediná jeho nevýhoda je omezení velikosti uploadovaného souboru na 4 Mb. Konvertor umí převádět oběma směry. Kdo má CSV soubor a potřebuje z něj udělat XML podklad, může tento nástroj v klidu použít.

S CSV se lépe a rychleji pracuje i třídí. Výrobky si mohu postupně různě řadit podle ceny, podle názvu, podle kategorie... Výborně s CSV pracuje program Calc z balíku OpenOffice, oproti microsofťáckému Excellu je to neskutečný rozdíl.

Konverze XML do CSV online

Nástroj pro konverzi XML souboru mi vygeneroval bezchybný CSV soubor, který jsem si podle potřeby upravil a poté lehce do eshopu Virtuemart naimportoval 3500 položek. Pro další aktualizaci už budu používat import přes XML, jelikož nepotřebuji používat všechna data, co XML feed obsahuje, a která ho činí nepřehledným. Ne každý výrobek v xml feedu totiž obsahuje stejný počet tagových řádků a je tak malinko nestandardní.

screen-xml-convertor

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...

Nejnovější od Vladimír Vaněk