Virtuemart

Nedávno jsem řešil drobný problém, který klientovi vadil. Někdo by si řekl, že to je prkotina, ale eshop virtuemart v základu neumí zobrazit jako oddělovač tisíců zobrazit mezeru. Můžete dát tečku čárku nebo jiný znak, ale mezeru vám systém po uložení nastavení odstraní. Řešení je jednoduché, přihlašte se přes phpmyadmin ke sv databázi a upravte sloupec databáze virtuemart_currencies. Zde změňte hodnotu v Set type of column "currency_thousands" z char(4) na varchar(4). Poté se vraťte do administrace a v nastavení měny jako oddělovač tisíců udělejte mezeru. Systém vám to již uloží.

čtvrtek, 29 květen 2014 14:55

Skrytí potomků ve Virtuemartu 2.0

Dost často narážím na problém, kdy nechci, aby se v eshopu Virtuemart zobrazovaly produkty jak rodiče, tak i potomci. Mám třeba tričko Tmavě modré Polo tričko, potomek je jeho varianta ve velikosti L, XL, M a S. Virtuemart se chová tak, že mi na náhledu kategorie ukáže dlaždice všech položek, tedy i potomků... To je pro zákazníky dost matoucí a pro mě nežádoucí. Jak z toho ven? Musíte si pomoci sami úpravou části kodu Virtuemartu

Virtuemart je eshopové rozšíření pro redakční systém Joomla. O překlad tohoto populární eshopové systému se stará česká komunita vývojářů a fanoušků. Kritizovat něco, co je zdarma, nebo co někdo jiný dává k dispozici zdarma se nesluší. Bohužel si sebou česká verze překladu stále táhne kárku s několika nepřesnostmi, které by mohli kohokoliv zmást, proto jsem v tomto článku vypíchnul pár věci, které v překladu Virtuemartu úplně nesedí.

Dost často se mě zákazníci ptají, jak by šlo hromadně vyřešit zobrazení položek i v nadřazených kategoriích eshopu, aniž by museli složitě produkty do všech kategorií zařazovat. Pokud máte strom kategorií, kdy ta nejzanořenější je třeba až čtvrtá nebo pátá, znamená to, že u položky musíte přiřadit všechny kategorie, jinak by se položka zobrazila až v té nejzanořenější. To by znamenalo, že by byla přístupná až na pátý proklik, což je špatně. 

Občas se může stát, že po aktualizaci Virtuemartu zmizí jeho položka v menu v záložce komponenty. Je to nepříjemné, jelikož bez prokliku se méně zkušení uživatelé nedostanou do administrace eshopu. Zkušenější uživatelé vědí, že oblast administrace je na adrese administrator//index.php?option=com_virtuemart. Každopádněřeší není zas  až tak těžké.