čtvrtek, 10 duben 2014 13:43

Captcha v Joomla formuláři Breezings Form

Jak asi víte, tak Joomla nemá ve svém základu inteligentní kontaktní firmulář, který by se dal pohodlně rozširovat o další pole k vyplnění, je potřeba tento nedostatek řešit externím rozšířením. V našme studiu používáme prověřené formulářové řešení od německého Crosstecu, a to komponentu Breezings Form. Ta umožňuje široké možnosti nastavení a dá se pomocí něj udělat jakýkoliv formulář s různými typy polí. Samozřejmostí je také captcha ochranný kod. Ten v základu občas zlobí tím, že je hůře na svém pozadí čitelný.

V tomto krátkém návodu si ukážeme, jak toto vyřešit. Otevřeme si soubor viz níže

components/com_breezingforms/images/captcha/secureimage_show.php

najdeme si řádek 65...

//Change some settings

$img->image_width = 230;

$img->image_height = 80;

$img->perturbation = 0.9;



$img->image_bg_color = new Securimage_Color("#6495ED");

$img->text_color = new Securimage_Color("#B0E0E6");

$img->line_color = new Securimage_Color("#B0E0E6");

$img->noise_color = new Securimage_Color("#B0E0E6");



$img->use_transparent_text = false;

$img->text_transparency_percentage = 60; // 100 = completely transparent

$img->num_lines = 15;

 

v této čístu kodu si upravíme barvy pozadí img_bg_color a text_color, ideální je také změnit barvu line_color a noise_color, což jsou rušící prvky, které mají za cíl znesnadnit přečtení koud robotům. Dále také doporučujeme změnit hodnotu text_transparency_percentage, a to na 20. Sníží se tak průhlednost textu, respektive zvýší jeho ostrost na pozadí... Uložený soubor vratíme přes ftp klienta zpátky na web a otestujeme zobrazení v prohlížeči.

Vladimír Vaněk

Bohaté znalosti redakčního systému Joomla uplatňuje každý den při tvorbě či úpravě Joomla webů. Virtuemart, K2, Joomleague to je jen zlomek rozšíření, které má v malíku. Ve volném čase se prohání na kole po východních Čechách...